pondělí 16. října 2017

ROAD TRIP CALIFORNIA NO.1

Ahoj, přeji Vám další pohodové pondělí. Mám pro vás 1. článek o naší cestě autem po Californii, tak si uvařte čaj, nebo kávu a pojďte se na to podívat.

Vyjížděli jsme z Long beach směr Santa Monica přes Manhattan beach a Venice beach.
První zastávkou bylo Malibu, kde zrovna probíhali surfařské závody. Vlny jsou tam opravdu obrovské. Za pláží můžete vidět nádherné scenérie kopců a hor, které nás doprovázeli celou cestu.









Jelikož jsme 1.den vyjížděli až po obědě, tak jsme toho více nestihli a další zastávkou už bylo místo, zvané Country Line beach, kde jsme po americku poprvé kempovali.



Pro Američany je typické kempování v autě. Vemou auto, nebo karavan a jezdí po USA a různě zastavují a kempují. Tak jsme si poprvé zkusili taky přespat v autě, protože tam nebyli dobré podmínky pro stany. Taky jsme si uvařili dobroty na přenosném vařiči a zkoušíme doslova a do písmene život kemperů. Musím říct, že je to i lepší než ve staně a cítím se více bezpečně. A kdo by se nechtěl probouzet přímo takhle na útesu u oceánu?


Brzo ráno jsme vyjížděli na další stanici našeho výletu. Navštívili jsme Santa Barbaru. Další hezká pláž s molem, jako jiné o kterých jsem vám už psala hodněkrát.







Ty scenérie kolem cest jsou pohádkové. Skoro to vypadá, jako nějaký photoshop. Kolem silnic potkáte nádherné okolí. Jinak první dojmy z jízdy po USA jsou super. To čemu my říkáme dálnice a ještě za ně platíme je k pláči. Tady jsou dálnice zadarmo a sedmi proudová není žádný problém. Co bych ještě řekla, tak že je všechno opravdu dost daleko od sebe. Jen než se dostanete z města do města je doba, alespoň nás obklopují pro pokochání tyhle krásy.


Projížděli jsme nádherným městečkem Solvang, které není jen tak ledajaké. Je to totiž dánské město přímo v Californii, kde si připadáte opravdu jako v Dánsku, až na to nehorázné horko.
Pokud tama budete mít cestu, tak se tam určitě zastavte stojí to za to. Jsou tam různá muzea, galerie spjaté s Dánskem a samozřejmě typické restaurace a obchůdky.




Tento pohled mi připadá jako vystřižený z pohádky.






A po krátké přestávce na Pismo beach jsme se dostali do malebného, přístavního městečka Morro Bay, kde jsme přespali v příjemném motelu. U přístavu si můžete přímo na lodi koupit čerstvě uloveného tuňáka a po promenádě narazíte na spoustu restaurací s mořskými plody.





Třetí den jsme po snídani pokračovali z motelu směr Lucia. Chtěli jsme dál, ale o tom později. Nešlo nám ani nijak o cíl cesty, ale o cestu samotnou. To okolí je tak nepopsatelně nádherné. Ani fotky neřeknou tolik, jako by jste to samy prožili. Projížděli jsme i armádním prostorem. Nejkrásnější a nejzajímavější cesta byla z Bradley. Cesta plná serpentýn mezi skalami a lesem, ale i kolem útesu u oceánu. Byli jsme tak vysoko, že jsme byli nad mraky a připadali jsme si, jako by jsme letěli v letadle. Snažila jsem se ty okamžiky co nejlépe zaznamenat, tak se na ně podívejte.









Stavili jsme se i na malý, kouzelný vodopád Mc Way falls. Docela dost jsme si zajeli, protože za Lucii u Big Sur byla uzavírka silnice kvůli zřícenému mostu. Ale díky nízké ceně benzínu ( 10-15 kč/l ) to nebyla tragédie. Utábořili jsme se tedy před Lucii právě v těch lesích u hor. Sice tam byla zima, což mi připomíná, že už nejsme v tropech, ale ten západ slunce a úžasný východ slunce stál za to ! Takže jsme ve výsledku rádi, že byla uzavírka. Ještě bych na závěr podotkla, aby jste si opravdu dávali pozor na otevřené ohně, cigarety apod. Californie bezmocně bojuje s extrémním suchem a následnými požáry.




Následující den jsme navštívili jen krásné, přístavní městečko Monterey, které je vzdáleno 20 km od Salinas, kde jsme přespali v hotelu.


Poslední zastávkou před San Franciskem bylo v Santa Cruz, kde byl větší zábavný park,ale bohužel je otevřený jen přes léto. Následující celý den jsme strávili v San Franciscu. Město známé taky jako město kopců, s největším počtem bezdomovců, bláznů a častým zemětřesením. Celé město je vlastně velký kopec výšlapům, nebo sešlapům z kopce se nevyhnete ani na chvilku. Časté bývají i velké mlhy. Je tam toho dost k vidění, ale s autem nám stačil jeden den.



První zastávkou byl Billy goat hill, kopec, ze kterého vidíte krásně na San Francisco. Měla tam být houpačka, ale bohužel zůstalo už jen lano.



Ještě lepším a slavným výhledem na celé San Francisco je pak místo zvané Twin Peaks.



Tyhle krásné domečky jsou nazvány Painted Ladies a jsou taky velkým turistickým lákadlem. Najdete je u pěkného parku a náměstíčka Alamo Square's. Jsou to typické San Francisské domky a můžete je vidět i v jiných částech města.



Další velmi žádaná atrakce pro turisty a to tramvaje tažené lanem (cable cars). Byl to celkem zážitek tam naskakovat skoro za jízdy a držet se u kraje a projíždět ty obrovské kopce.




Lombart street je jedna z nejznámějších míst, které musíte navštívit. Je to opravdu hodně klikatá ulice, kterou si můžete sjet autem, nebo se projít pěšky. Celkově je v Californii tolik klikatých a kopcovitých cest, že bez automatu by jste to těžko jen zvládli.



Nesmím zapomenout i na ostrov Alcatraz. Což je velmi známá, bývalá věznice pro ty největší zločince. Dnes jen atrakce, která se nachází naproti Pier 39.


Na nejznámějším nábřeží Pier 39, které je obsáhlé a najdete tam cokoliv. Když  říkám cokoliv, tak i smečku roztomilých tuleňů, kteří jsou mezi turisty velmi oblíbení.


A co by to bylo za návštěvu San Francisca, kdyby jsme neviděli Golden Gate Bridge. Obhlédli jsme si ho ze všech stran. Červený je právě proto, aby šel vidět přes časté mlhy. Kolem dokola je spousta místa k vyfocení, k pikniku a odpočinku. Na fotce můžete vidět část dřívější pevnosti k obraně před útoky. Nyní pevnost můžete navštívit, jako muzeum.



Můžete navštívit i další místa, jako je Chinatown, další hezké parky, různé galerie.


Nevynechali jsme ani hlavní město Californie a to Sacramento. Hlavni město sice je podle mapy, ale kdybych o tom nevěděla, tak si myslím, že jsem v dalším pěkném městu, které ale není až tak zajímavé.


Utábořili jsme se kousek od South Lake Tahoe. Řeknu vám, že už není sranda kempovat v 2200 m nad mořem. V těchto místech už je dost zima a vlastně jsem si uvědomila, že jsme stihli za týden prostřídat léto, podzim a zimu. To se mi ještě nepovedlo.
Ještě typ pro kempování v Californských lesích. Dávejte si pozor na medvědy a všechno jídlo a hygienu radši podle instrukcí opravdu dejte přes noc do beden k tomu určených. Nebyla by zrovna sranda, kdyby se na vás dobýval medvěd Grizzly kvůli jídlu.



Teď dokončuju článek v motelu přímo u jezera. Je tu nádherně a už na mě dýchá vánoční atmosféra, ale o jezeru a Nevadě až v příštím článku.

Klidně se ptejte pokud Vás cokoliv zajímá.





Mějte se krásně :).



0 komentářů:

Okomentovat